alampasis@gmail.com

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ο διασυρμός του Συντάγματος


Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής η τροπολογία που προβλέπει ποινές φυλάκισης και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος για τους φορτηγατζήδες που αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις από την επίταξη τους…

Η τροπολογία
Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρείται όποιος, ενώ τελεί υπό καθεστώς επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ή είναι ιδιοκτήτης ή νομέας ή χρήστης πράγματος που έχει επιταχθεί, αρνείται να συμμορφωθεί ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη. Σε περίπτωση που η άρνηση συμμόρφωσης γίνεται κατ’ εξακολούθηση, ο υπαίτιος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης. Άρνηση συμμόρφωσης συνιστά η μη εκτέλεση συγκεκριμένης εντολής του αρμόδιου δημόσιου οργάνου, η μη εκτέλεση μεταφορικού ή άλλου έργου, κατά το συνήθη τρόπο λειτουργίας της οικονομίας, η εγκατάλειψη του επιταγμένου πράγματος ή η χρησιμοποίησή του για την παρακώλυση των συγκοινωνιών ή για την πρόκληση κοινής ανάγκης. Σημειωτέον, η άρνηση συμμόρφωσης διαπιστώνεται αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα ή μετά από αναφορά του αρμόδιου υπουργού ή όποιου έχει έννομο συμφέρον. 

 Ανθρωποκτονία από αμέλεια (άρθρο 302 ΠΚ)
1. Όποιος επιφέρει από αμέλεια το θάνατο άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.

Ανθρωποκτονία με πρόθεση (άρθρο 299 ΠΚ)
1. Όποιος με πρόθεση σκότωσε άλλον, τιμωρείται [με την ποινή του θανάτου ή] με ισόβια κάθειρξη.
2. Αν η πράξη αποφασίστηκε και εκτελέστηκε σε βρασμό ψυχικής ορμής, επιβάλλεται η ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης.
  
Πρόσεξε τώρα να δεις τι λένε αυτοί οι άνθρωποι: Ότι αν είσαι επιταγμένος  φορτηγατζής και  σου δοθεί εντολή να πας να αδειάσεις ένα βόθρο  και  αρνηθείς  να συμμορφωθείς ή παραλείπεις να πας να αδειάσεις το βόθρο, θα τιμωρηθείς με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών. Τώρα αν όπως πας να αδειάσεις το βόθρο, πατήσεις στο δρόμο με το βυτίο σου έναν  άνθρωπο και τον σκοτώσεις, τιμωρείσαι με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών!!!

Πρόσεξε τώρα και το άλλο: Αν επανειλημμένα αρνηθείς να πας να αδειάσεις το βόθρο ή αφήσεις το βυτίο παραπλεύρως του δρόμου κατά τρόπο που το καθεστώς θα χαρακτηρίσει την πράξη σου ως «παρακώλυση των συγκοινωνιών»,  τότε πας μέσα (χωρίς να έχεις  δικαίωμα εξαγοράς της ποινής). Η ίδια ποινή σου επιβάλλεται αν κάποιος σου βρίσει τη μάνα και σύ εκτός εαυτού, τραβήξεις ένα παλιό αφρικάνικο ατσάλινο μαχαίρι και τον  σκοτώσεις!!!

Ερωτάται: Στέκουν αυτά τα πράγματα στα δικαστήρια? Η απάντηση είναι προφανής… Εδώ μιλάμε όχι για παραβίαση, αλλά  για γελοιοποίηση  του  άρθρου 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος Όταν τιμωρείς  το φορτηγατζή για «επανειλημμένη παρακώλυση των συγκοινωνιών» το ίδιο με αυτόν που σε βρασμό ψυχικής ορμής δολοφονεί έναν συνάνθρωπό μας , είναι προφανές ότι όχι απλώς παραβιάζεις, αλλά ότι βιάζεις το Σύνταγμα!!!
Η  αρχή της αναλογικότητας , είναι   η κυριότερη δέσμευση του νομοθέτη, εδραζόμενη στο άρθρο 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος.  Σύμφωνα με την εν λόγω αρχή, μια ποινική κύρωση ως επέμβαση στα ατομικά δικαιώματα του πολίτη μόνο τότε είναι νόμιμη, όταν είναι αναγκαία, κατάλληλη, και υπό στενή έννοια ανάλογη προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή την προστασία από το έγκλημα. Μια δυσανάλογα βαρεια ποινή, δεν είναι μόνο άδικη , είναι και αντισυνταγματική, αφού δεν τελεί σε δίκαιη αναλογία προς τη βαρύτητα του εγκλήματος.
Και είναι να απορεί κανείς για το τι θέση έλαβαν οι συνταγματολόγοι της κυβέρνησης της μπανανίας… Πρέπει σήμερα το πρωί  Βενιζέλος και Λοβερδος, να ρίξανε πολύ γέλιο… Ξέρουν εξάλλου οι άνθρωποι, ότι η θέσπιση αυτών των πολιτικών – νομικών εκτρωμάτων, δε βασίζεται στη νομιμότητα αλλά σε αυτό που το ΚΚΕ καταγγέλλει:
Ότι «Με την παρούσα τροπολογία, η κυβέρνηση προχωρά σε αντιδημοκρατικές, επικίνδυνες ατραπούς» και ότι  «πρόκειται για επιχείρηση κλιμάκωσης που προσπαθεί να τρομοκρατήσει το λαό…» ( Άγγελος Τζέκης ΚΚΕ).