alampasis@gmail.com

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Πώς να ανακόψεις διαταγή πληρωμής της CITIBANK για πιστωτική κάρτα VISA



Φορέας κάρτας : CITIBANK VISA
Έτος σύμβασης : Ιανουάριος 2003

Για να πάρεις μια ιδέα της διαδικασίας και της ορολογίας, πριν διαβάσεις τα παρακάτω διάβασε αυτό .

Εδώ είναι ένα αντίγραφο της σύμβασης που η CITIBANK συνάπτει με τους καταναλωτές για χορήγηση πιστωτικής κάρτας VISA (έτος 2003). Οι επισημάνσεις με κόκκινο χρώμα δείχνουν τους προδιατυπωμενους όρους (ΓΟΣ) της σύμβασης, που με σειρά δικαστικών αποφάσεων κρίθηκαν άκυροι (ως παράνομοι και καταχρηστικοί).

Περίπτωση 1: Αν έχεις πάψει να πληρώνεις τη κάρτα ή σου έχουν ήδη  καταγγείλει τη σύμβαση, χωρίς όμως να σου έχουν βγάλει διαταγή πληρωμής

Στέλνεις στη CITIBANK αυτό το εξώδικο . Με αυτό το εξώδικο συνομολογείς την οφειλή, αλλά αρνείσαι το ύψος της με τον ισχυρισμό ότι η οφειλή διαμορφώθηκε σε αυτό το ύψος , λόγω των άκυρων και καταχρηστικών όρων της σύμβασης. Με άλλα λόγια τους λες : "Κύριοι χρωστάω αλλά δε χρωστάω αυτά που μου ζητάτε. Πριν βγάλετε διαταγή πληρωμής, ελάτε να τα βρούμε. Αν νομίζετε ότι δε μπορούμε να τα βρούμε ας διορίσουμε πραγματογνώμονα. Αν παρ όλα αυτά με αγνοήσετε και βγάλετε διαταγή πληρωμής, θα την ανακόψω χρησιμοποιώντας εναντίον σας αυτό το εξώδικο, με τον ισχυρισμό ότι η έκδοση διαταγής πληρωμής συνιστά καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, που αποτελεί βάσιμο λόγο ανακοπής"... Στέλνεις λοιπόν αυτό το εξώδικο και περιμένεις…. Αν παρ όλα αυτά σου βγάλουν διαταγή πληρωμής ακολουθείς τις παρακάτω οδηγίες.

Περίπτωση 2: Αν σου έχουν βγάλει διαταγή πληρωμής και στην έχουν κοινοποιήσει με δικαστικό επιμελητή

Σε αυτή τη περίπτωση έχεις την εξαιρετικά σύντομη προθεσμία των 15 εργάσιμων ημερών για να ασκήσεις ανακοπή (η προθεσμία ξεκινά από την κοινοποίηση της διαταγής πληρωμής). Για να κάνει όμως ο δικηγόρος την ανακοπή σωστά, χρειάζεται τρία πράγματα: α) όσο πιο πολύ χρόνο γίνεταιβ) όλους τους λογαριασμούς από την έκδοση της κάρτας μέχρι την ημερομηνία που καταγγέλθηκε η σύμβαση και γ) αντίγραφο της σύμβασης που υπέγραψες με τη CITIBANK . Αλλιώς ο δικηγόρος δεν μπορεί να κάνει σωστά την ανακοπή. Μην επαναπαυτείς. Όσο πιο γρήγορα πας στο δικηγόρο τόσο το καλύτερο για σένα. Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι ο δικηγόρος πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά για να κάνει την ανακοπή σωστά (για να τον διευκολύνεις αφάνταστα, κατέβασε όλα τα δικόγραφα που θα βρεις εδώ).

Μόλις λοιπόν σου κοινοποιηθεί η διαταγή πληρωμής, κατεβάζεις αυτή την εξουσιοδότηση , συμπληρώνεις τα στοιχεία τα δικά σου και του δικηγόρου και πας αμέσως και κάνεις ένα γνήσιο υπογραφής (στα ΚΕΠ ή σε ένα αστυνομικό τμήμα). Αμέσως πας την εξουσιοδότηση στο δικηγόρο. Μη ξεχνάς ότι η προθεσμία των 15 ημερών τρέχει …. Και τρέχει εις βάρος σου. Η τράπεζα περιμένει πως και πώς να μην κάνεις τίποτα… Μετά σε έχει στο χέρι…

Με αυτή την εξουσιοδότηση ο δικηγόρος πάει στα δικαστήρια και παίρνει αντίγραφα των εγγράφων από το φάκελο της διαταγής πληρωμής. Μεταξύ των εγγράφων που παίρνει είναι και η σύμβαση που υπέγραψες με την CITIBANKΜε το αντίγραφο της σύμβασης στα χέρια του,  ο δικηγόρος  μπορεί να γράψει έγκαιρα την «προσωρινή» ανακοπή, ώστε να προλάβει να την καταθέσει και να την κοινοποιήσει στην CITIBANK εντός της προθεσμίας των 15 εργάσιμων ημερώνΗ  ανακοπή κατά της CITIBANK VISA είναι εδώ.


Να σημειωθεί εδώ ότι με την άσκηση της ανακοπής δε γλιτώνεις την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό. Για να γλιτώσεις πρέπει να κάνεις ασφαλιστικά μέτρα και να ζητήσεις την αναστολή της εκτέλεσης μέχρις ότου εκδικασθεί η ανακοπή σου (μέχρι δηλαδή το δικαστήριο να βγάλει απόφαση αν δέχεται ή απορρίπτει  την ανακοπή που άσκησες).  Αν κερδίσεις αυτή τη δίκη, για 3-4 χρόνια (μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση επί της ανακοπής), ΔΕΝ μπορούν να σου κάνουν κατάσχεση ούτε το σπίτι να σου βγάλουν στο σφυρί.

Περίπτωση 3: Αν σου έχουν βγάλει διαταγή πληρωμής και έχασες την προθεσμία των 15 ημερών να ασκήσεις την ανακοπή της περίπτωσης 2

Αν δεν άσκησες την ανακοπή της περίπτωσης 2 εντός 15 εργάσιμων ημερών, ή έχασες τη δίκη της ανακοπής ή αναστολής εκτέλεσης της περίπτωσης 2,  οι πιθανότητες  να γλιτώσεις το σπίτι σου μειώνονται δραματικά…  Μπορείς βέβαια να κάνεις κι άλλες ενέργειες, με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα σε σχέση με την ακύρωση του πλειστηριασμού,που αποσκοπούν κυρίως στο να καθυστερήσεις τη μαύρη μέρα  που θα χάσεις το σπίτι σου και στο να χάσεις το σπίτι σου για δυο κομμάτια ψωμί αντί για ένα…

Αν λοιπόν έχασες την προθεσμία να ασκήσεις την ανακοπή της περίπτωσης 2 και το σπίτι που μένεις είναι η μοναδική κατοικία σου,  έχεις ένα τελευταίο μαξιλάρι:
Δεν επιτρέπεται επιβολή κατάσχεσης για ικανοποίηση απαίτησης από πιστωτική κάρτα ή καταναλωτικό δάνειο, επί ακινήτου σου, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί τη μοναδική κατοικία σου.
Για να μη χάσεις το σπίτι σου, πρέπει εντός προθεσμίας 15 ημερών από τη στιγμή που θα σου κοινοποιηθεί η κατασχετήρια έκθεση να ασκήσεις άλλου είδους ανακοπή (κατά του σχετικού τίτλου εκτέλεσης αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 933 επ. ΚΠολΔ).  Πρέπει όμως να συντρέχουν, σωρευτικά, οι ακόλουθες προϋποθέσειςα) η απαίτηση της CITIBANK, στο σύνολο της, όπως βεβαιώνεται στο σχετικό τίτλο εκτέλεσης, να μην  υπερβαίνει το ποσό των  20.000 ευρώ, β) να μην  έχει εγγραφεί, με τη βούλησή σου , επί του ακινήτου που σου κάνουν κατάσχεση προσημείωση ή υποθήκη υπέρ της CITIBANK (δεν πειράζει αν έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη υπέρ της τράπεζας που σου έδωσε στεγαστικό δάνειο – αρκεί να μην έχει εγγραφεί υπέρ της CITIBANK,  γ) να  βρίσκεσαι σε αποδεδειγμένη αδυναμία να πληρώσεις τη κάρτα.
Αν στη δίκη αυτής της ανακοπής αποδείξεις τα ανωτέρω , το γλίτωσες το σπιτάκι σου… Αν όχι το έχασες. Αμέσως μόλις πάψει να ισχύει η ρύθμιση της αναστολής των πλειστηριασμών…

Προσοχή: Μην επαναπαυτείς σε αυτή την ανακοπή παραβλέποντας την ανακοπή της περίπτωσης 2Η ανακοπή αυτή ΔΕΝ ακυρώνει τη διαταγή πληρωμής και ΔΕΝ σε βγάζει από τα κατάστιχα του ΤειρεσίαΕπιπρόσθετα η οφειλή εξακολουθεί να υπάρχει και θα σε κυνηγάει μια ζωή… Πόσω μάλλον που πλέον οι τράπεζες πουλάνε –δια της τιτλοποιησης-, την απαίτηση που έχουν από εσένα σε ξένες τράπεζεςΟπότε στο μέλλον θα σε κυνηγάνε οι ξένοι. Και ξέρεις ότι αυτοί δεν είναι παίξε γέλασε… Ούτε το πολιτικό ούτε το κοινωνικό κόστος πρόκειται να σκεφτούν…

Η ανακοπή λοιπόν αυτή, αφορά το ένα και μοναδικό σου  σπιτάκι  που  είναι  η κατοικία σου. Μπορεί επομένως  να γίνει οποτεδήποτε κατάσχεση στο δεύτερο σπίτι σου, στο εξοχικό σου, στο αυτοκίνητό σου, στα μετρητά που έχεις σε οποιαδήποτε τράπεζα και σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο αποκτήσεις στο μέλλον (π.χ κληρονομιά). Το μόνο που με την ανακοπή αυτή πετυχαίνεις, είναι να μη σου πάρουνε τώρα , το ένα και μοναδικό σου σπίτι.

Σημαντικό 1: Μόλις ο δικαστής εκδώσει τη Διαταγή Πληρωμής, η τράπεζα σου την κοινοποιεί αμέσως με δικαστικό επιμελητή. Η τράπεζα βιάζεται να σε βρει και να σου κοινοποιήσει τη διαταγή πληρωμής, γιατί αν δε σου την κοινοποιήσει εντός διμήνου από την έκδοσή της, χάνει την ισχύ της και πρέπει να εκδοθεί εκ νέου. Αν λοιπόν η Διαταγή Πληρωμής σου κοινοποιηθεί εγκαίρως (εντός διμήνου από την έκδοσή της), σε έχει φέρει προ τετελεσμένων. Με το που σου κοινοποιείται, έχεις αυτομάτως μπει στο Τειρεσία, με μια διαδικασία που δεν ενδιαφέρει να αναλύσω.  Μόλις περάσουν 3 ημέρες από την κοινοποίηση, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση της περιουσίας σου. Για να «τη γλιτώσεις», θα πρέπει να είναι άγνωστη η διαμονή σου ή να λείπεις στο εξωτερικό.
Δεν είναι δυνατό να εκδοθεί διαταγή πληρωμής και αν εκδόθηκε είναι άκυρη, αν η επίδοσή της πρέπει να γίνει σε πρόσωπα που διαμένουν στο εξωτερικό ή η διαμονή τους είναι άγνωστη. Αν λοιπόν η διαμονή σου είναι άγνωστη η διαταγή πληρωμής είναι άκυρη και  δεν μπορεί να εκτελεστεί. Αν λείπεις στο εξωτερικό φρόντισε να μπορείς να αποδείξεις την απουσία σου από την Ελλάδα. Η διαταγή πληρωμής που εκδόθηκε κατά προσώπου, το οποίο κατά τον κρίσιμο χρόνο της έκδοσής της διέμενε στο εξωτερικό είναι, αυτοδικαίως άκυρη, χωρίς να απαιτείται δικαστική κρίση ότι προκλήθηκε βλάβη που δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Κρίσιμος εδώ χρόνος, είναι ο χρόνος της έκδοσης και όχι της επίδοσης. Έτσι η διαταγή πληρωμής είναι άκυρη αν εκδόθηκε κατά το χρόνο που έλειπες στο εξωτερικό ,ακόμα και στην περίπτωση που κατά το χρόνο που σου επιδόθηκε ήσουν στην Ελλάδα και την παρέλαβες ανεπιφύλακτα! Ομοίως είναι άκυρη η επίδοση, αν κατά το χρόνο έκδοσης ήσουν στην Ελλάδα αλλά κατά το χρόνο της επίδοσης ήσουν στο εξωτερικόΗ επίδοση είναι άκυρη και στην περίπτωση που η  διαταγή πληρωμής σου κοινοποιηθεί στο πατρικό σου σπίτι και την παρέλαβε η μάνα σου. Δες εδώ πόσο απλά και ωραία ακυρώθηκε η διαταγή πληρωμής που επιδόθηκε στο πατρικό σπίτι προσώπου που κατά το χρόνο της επίδοσης ήταν φανταρακι στην Κύπρο.  

Σημαντικό 2: Αν βλέπεις ότι δε μπορείς να πληρώσεις ή αν αποφασίσεις ότι δε θες να τους πληρώσεις ποσά που χρεώθηκες και εξακολουθείς να χρεώνεσαι από άκυρους όρους, κάνε σε ανύποπτο χρόνο το εξής: Τράβα μια αίτηση προς την τράπεζα και ζήτα τους το αντίγραφο της σύμβασης που υπέγραψες. Λόγου του χάους που επικρατεί στις τράπεζες από τον όγκο των φακέλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι πιθανό να έχουν χάσει τη σύμβαση!!! ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΒΓΑΛΟΥΝ! Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι σε παίρνουν τηλέφωνο και σου λένε ότι χρωστάς… Η τράπεζα έχει δώσει το φάκελο σου σε εισπράκτορες που μπλοφάρουν για να σου πάρουν λεφτά, ενώ γνωρίζουν ότι δε μπορούν να σου βγάλουν διαταγή πληρωμής, γιατί πολύ απλά έχουν χάσει τη σύμβαση που υπέγραψες!!! Όπως συνέβη στην περίπτωσή μου, που η Eurobank έχασε τη σύμβαση της VISA!!! 


Αντί επιλόγου:
Αν δεν κάνεις τίποτα από τα παραπάνω και αφήσεις να περάσουν άπρακτες όλες οι παραπάνω προθεσμίες, ε τότες  είσαι άξιος της μοίρας σου…