alampasis@gmail.com

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Ελληνικό Κανόνι 2


Υπάρχει Έλληνας που θα μπορούσε  να ερμηνεύσει τη δήλωση «στήριξης»? Ποια ενδεχόμενα αφήνει ανοιχτά?

Φυσικά και υπάρχει. Η πλειοψηφία των  δικηγόρων  και των  δικαστών. Πρόκειται για διατύπωση που είναι γνώριμη σε δικηγόρους και δικαστές, που  δημιουργεί τεχνηέντως  την εντύπωση ρύθμισης ενός ζητήματος , ενώ στη πραγματικότητα η διατύπωση  έγινε  κατά τρόπο που να μεταθέτει το υπό ρύθμιση –στη πραγματικότητα- ζήτημα,  σε χρόνο μεταγενέστερο και μάλιστα   κατά τρόπο που  να μη δημιουργεί καμία δέσμευση για κανέναν , αλλά και δίχως να αποκλείει τίποτα!   
Από την απλή  επισκόπηση του εγγράφου της δήλωσης, προκύπτει ότι γερμανοί και γάλλοι «απέτυχαν» να   καταλήξουν  σε συμφωνία, όχι μόνο για τους όρους πιθανής στήριξης της Ελλάδας, αλλά και για το τι εν τέλει προτίθενται να κάνουν με την Ελλάδα. Απέτυχαν να συμφωνήσουν αν θα στηρίξουν ή όχι την Ελλάδα. 
Για να αρθεί όμως  το αδιέξοδο και να αποφευχθεί  μια ηχηρή στη Σύνοδο Κορυφής ρήξη μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, διατυπώθηκε ένα κείμενο που  έσωσε τα προσχήματα , χωρίς όμως να  δεσμεύει κανέναν και για τίποτα. Έτσι διατυπώθηκε ένα κείμενο που  α) είναι  παντελώς αόριστο β) επιδέχεται πολλών ερμηνειών γ) βάζει πολλές παραμέτρους προκειμένου να προσδοθεί στο κείμενο  δυνατότητα  ευελιξίας της ερμηνείας του στο μέλλον και γ) διαμορφώνει κάποιες χλιαρές κατευθυντήριες γραμμές (κάτι σαν οδικό χάρτη) για τη θέσπιση αυστηρότατων κανόνων και οργάνων που θα αλλάξουν ριζικά τη διακυβέρνηση της Ε.Ε (κατ αρχήν την  οικονομική).

Από το αόριστο περιεχόμενο της δήλωσης «στήριξης» , προκύπτει ότι αυτή διατυπώθηκε κατά  τρόπο τέτοιο , προκείμενου να επιτευχθεί το  ζητούμενο:  πίστωση χρόνου. Όχι για την  Ελλάδα. Ο χρόνος της Ελλάδας τελείωσε. Πίστωση χρόνου για τη  Γερμανία και τη Γαλλία , προκειμένου να αποφασίσουν τι τελικά θα κάνουν με το ελληνικό ζήτημα. Το που η  Γερμανία και η Γαλλία θα πάνε την Ελλάδα ,   το αποφασίζουν τώρα.  Αναφορικά με την Ελλάδα , αυτή αφέθηκε (μέχρι να αποφασίσουν) στη δίκαιη αγκάλη των αγορών και εκεί θα παραμείνει μέχρι να λυγίσει (αν το πρόγραμμα σταθερότητας δεν αποδώσει βραχυπρόθεσμα κατά τρόπο που να πειστούν οι αγορές, προβλέπεται ότι θα λυγίσει μέχρι το τέλος του έτους). 
Όταν θα λυγίσει, τότε και μόνον τότε  θα γνωστοποιηθεί στην Ελλάδα , τι αποφάσισε για το μέλλον της  Γερμανία και Γαλλία…