alampasis@gmail.com

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε




Αναδημοσιεύω από το Πρώτο Θέμα μια είδηση που για όποιον ξέρει να διαβάζει λέει πολλά… Την πήρε μήπως το αυτί σου στις «ειδήσεις» των οχτώ ? ? ?

Η γαλλογερμανική κόντρα για τα ελληνικά ομόλογα
Οι ξένοι πωλούν, η ΕΚΤ αγοράζει, οι Έλληνες περιμένουν...

Οι Γερμανοί κατηγορούν τις γαλλικές τράπεζες για το γεγονός ότι «ξεφορτώνονται» ελληνικά  ομόλογα, η ΕΚΤ έχει αγοράσει 26,5 δισ. ευρώ ( εκ των οποίων τα περισσότερα ελληνικά) και οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν στις θέσεις τους κατέχοντας ομόλογα, ύψους 50, 6 δισ. ευρώ.

Τι θα κάνουν με τόσα ελληνικά ομόλογα οι ελληνικές τράπεζες; Ποσά μπορεί να αγοράσει ακόμη η ΕΚΤ και τι θα πράξει μ’ αυτά;  

Το τρίτο ερώτημα  που προκύπτει αβίαστα είναι  αν οι Γάλλοι και Γερμανοί πωλούν περιμένοντας μια δυσμενή κατάσταση για  την ελληνική οικονομία ( αναδιάρθρωση χρέους) και μείνουν εκτεθειμένες τελικώς οι ελληνικές τράπεζες.

Συνολικά, οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν 45 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, ενώ οι γαλλικές 55 δισ. ευρώ και οι ολλανδικές 11 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει  ότι θα αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα  μέχρι το 2012, αλλά τι θα συμβεί αν μέχρι τότε η ελληνική οικονομία δεν βαδίσει σύμφωνα με τα όσα υποσχεθεί στην τρόικα.         

Ένα άλλο ερώτημα  είναι εάν υπάρχει συμφωνία των  γαλλικών και γερμανικών τραπεζών με την ΕΚΤ για να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα.

Αν υπάρχει  τέτοια συμφωνία, τότε πολλοί επενδυτές  φοβούνται ότι εκτεθειμένες θα μείνουν  οι ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα σε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του  χρέους, να χάσουν πολλά από τα ίδια κεφάλαιά τους

Συγκεκριμένα, η  Εθνική κατέχει 19,5 δισ. ευρώ κρατικά ομόλογα, ενώ από την ΕΚΤ έχει δανεισθεί συνολικά 23 δισ. ευρώ

Η Alpha Bank κατέχει κρατικά ομόλογα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ έχει δανεισθεί από την ΕΚΤ 13 δισ. ευρώ

Στην Eurobank το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται  στα 7,8 δισ. ευρώ, ενώ έχει Collateral στην ΕΚΤ 14 δισ. ευρώ.

Στην Πειραιώς, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων φθάνει τα 8 δισ  ευρώ- ενώ έχει δανεισθεί 11 δισ. ευρώ από την ΕΚΤστην ΑΤΕ 5,1 δισ. ευρώ και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 6 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν στην ΕΚΤ 14 με15 δισ. ευρώ, ωστόσο οι επενδυτές αγωνιούν για το τι θα κάνουν τα ομόλογα του δημοσίου οι τράπεζες.  

 
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=70415