alampasis@gmail.com

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Αίτηση Ακύρωσης προς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του τέλους ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε)



Η Αίτηση Ακύρωσης κατά του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε των δυο πολιτών που εκπροσωπώ, δημοσιεύεται εδώ , εδώ και για κατέβασμα εδώ

ΛΟΓΟΙ   ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ:

1. Το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε  παρά τον σκόπιμο χαρακτηρισμό του ως «τέλος», αποτελεί στην ουσία ΦΟΡΟ. Η σκοπιμότητα του χαρακτηρισμού του ως δήθεν τέλους, έγινε προς την κατεύθυνση: α) η είσπραξη να επιχειρηθεί ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ [βλ. λόγος ακυρώσεως υπ’ αριθμ. 2] και β) να  παρακαμφθούν τα άρθρα 43 παρ. 2 εδ. β και  78 παρ. 1 και 4 του Συντάγματος [βλ. λόγος ακυρώσεως υπ’ αριθμ. 3].

2. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η έναρξη αναγκαστικής εκτέλεσης με την ταμειακή βεβαίωση καταλογισθέντος ποσού, εάν προηγουμένως ο υπόχρεος δεν έχει λάβει ΠΛΗΡΗ γνώση της σε βάρος του καταλογιστικής πράξης, κατόπιν υποχρεωτικής σύνταξης φύλλων υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων κατά το αντικειμενικό σύστημα και ακολούθως εκκαθαριστικό σημείωμα για κάθε έτος ξεχωριστά, υπογραφόμενα από τον Προϊστάμενο της οικείας Δ.Ο.Υ.

3. Η νομοθετική εξουσιοδότηση της παρ. παρ. 6 του  άρθρου 24 του ν. 2130/1993  προς τον υπουργό των Οικονομικών, ως εκ του περιεχομένου της, ΔΕΝ αφορά σε θέματα επιτρεπτά κατά τη διάταξη του εδαφ. β` της παρ. 2 του άρθρου 43 του Συντάγματος επειδή αναφέρεται σε συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση θεμάτων προσδιορισμού νέας φορολογικής εννοίας, δηλαδή, της πραγματικής αξίας των ακινήτων στα οποία επιβάλλεται ο εν λογω φόρος, όπως αυτή (αξία) διαμορφώνεται μεταξύ άλλων από την τιμή ζώνης και το συντελεστή παλαιότητας, ενώ δεν προσδιορίζει ειδικότερα την πραγματική αξία των ακινήτων, ούτε τα ουσιώδη στοιχεία της μεθόδου του τεκμαρτού προσδιορισμού της, κατά συνέπεια, δεν καθορίζει τον τρόπο εξευρέσεως της φορολογητέας ύλης, αλλά τα θέματα αυτά τα αναθέτει προς ρύθμιση [με την έκδοση κανονιστικών διοικητικών πράξεων] στον υπουργό Οικονομικών, πράγμα το οποίο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις των παρ. 1 και 4 του άρθρου 78 του Συντάγματος.

4.  Το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης (άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος).

Παραβίαση της Αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος). Οι προκλητικές απαλλαγές από το έκτακτο ειδικό «τέλος» ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Εκκλησία κ.α.). Άνιση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων με την καθιέρωση προνομίων ή εξαιρέσεων από τον γενικό κανόνα βασισμένων σε αυθαίρετα κριτήρια κατά τρόπο που προκαλείται το κοινό περί Δικαίου Αίσθημα.

Παραβίαση του Δικαιώματος στην ιδιοκτησία (άρθρο 17 του Συντάγματος παρ. 1 Σ και άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών).

Παραβίαση της Αρχής της απαγορεύσεως της διπλής φορολογίας (άρθρο 17 του Συντάγματος).

5. Παραβίαση των Άρθρων 2 παρ. 1 και 5 παρ. 1 του Συντάγματος. Παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας μεταξύ των περιορισμών στα ως άνω δικαιώματα  και του επιδιωκομένου με αυτούς σκοπού, και ειδικότερα της επί μέρους έκφανσής της, της αναγκαιότητος ή του ηπιωτέρου μέσου (η λήψη του μέτρου αυτού να είναι το μόνο μέσο, κατ` αποκλεισμό κάθε άλλου προβλεπομένου από τις κείμενες διατάξεις).

6. Ο κοινωφελής χαρακτήρας της Δημοσίας Επιχειρήσεως Ηλεκτρισμού η οποία λειτουργεί χάριν του Δημοσίου συμφέροντος και ειδικότερα της «καλυτέρας δυνατής εξυπηρετήσεως του δημοσίου συμφέροντος».

Με απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι -τέσσερις μέχρι αυτή την ώρα- αιτήσεις ακύρωσης κατά της υπ΄ αριθ.  ΠΟΛ  1211/10-10-2011  (ΦΕΚ 2298/B΄/13-10-2011) απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για την επιβολή του Έκτακτου  Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών  (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), εισάγονται κατεπειγόντως για συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου.